INBUSINESS DERGİSİ – RÖPORTAJ
Fongogo Kurucu Ortağı Ali ÇEBİ
Fintek'lerin geleceğini, gelişim potansiyelini kısaca değerlendirir misiniz? Ekosistem olarak ne kadar bir büyüklüğe ulaşacağını öngörüyorsunuz?
FinTech'lerin dünyadaki rolü ve öneminin artarak devam edeceğine inanıyorum. FinTech şirketleri uygun maliyet yapıları ile kullanıcı deneyimini en üst seviyelere taşıyarak, alışılagelmiş iş yapma şekillerine alternatif olarak piyasayı yeniden şekillendiriyor. Türkiye, genç ve büyük nüfusu, yüksek oranda akıllı telefon kullanım oranı ve artık her evde kullanımı bir ihtiyaç olan bilgisayarla internet üzerinde yaşayan bir ülke haline geldi. E-ticaret, mobil ödeme kullanımı ve dijital bankacılık hızla büyümesi FinTech'lerin çoğalmasına, ekosistemin büyümesine ve yepyeni iş birliklerinin oluşmasına olanak sağlıyor. 2019’da 700 milyon olan online işlem adedi, 2020’de 1 milyar işlem adedine ulaştı. Para transferi ve fatura ödeme ise en çok kullanılan işlemler olarak öne çıkıyor. Şu anda 500'e yakın FinTech kuruluşumuz var, bunların sayısının ve ekosistem içindeki payının da artacağını öngörüyorum.
Fintekler ile şekillenecek Türkiye'nin yeni yüzyılına nasıl hazırlanıyorsunuz, kısaca büyüme hedeflerinizden bahseder misiniz?
Türkiye, özellikle dijital bankacılık lisanslarının da verilmeye başlanmasıyla beraber birlikte 2023 yılında yeni bir döneme giriyor. Bizler de bu arenada hem hisse hem de borç bazlı kitle fonlamasının öneminin katlanarak artacağına inanıyoruz. Hisse tarafında 2023 yılında 30 adet girişimin 150 milyon TL fonlanmasına aracılık etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kitle fonlamasının borç dikeyinde ise hazırlıklarımızı tamamlayıp, 2023 yılının ikinci yarısında yepyeni bir fonlama aracını tüm ekosisteme kazandırma yolunda ilerliyoruz.