LojiPark
Lojistik durursa, hayat durur.
- Türkiye’de ortalama 870.000 bireysel karayolu nakliyesi yapan ticari araç sahibi vardır.
- Günlük ortalama 450.000 yurtiçi sevkiyat yapılmakta ve bu sevkiyatlar her büyük şehirde bulunan irili ufaklı nakliye terminalleri ve lojistik üsleri üzerinden tamamen manuel ve bireysel araç sahiplerinin yük bulabilmek için nakliye terminallerini fiziksel olarak gezerek kendilerine yük bulması şeklinde ilerlemektedir.
- Araç sahipleri zamanında ve uygun yük bulmak için ortalama 0- 2,5 gün ve günlük ciddi kazanç kaybı yaşamaktadırlar.
- Yüküne uygun araç bulamayan yük sahibi, zamanında sevkiyat yapamamakta müşteri memnuniyetsizliği oluşmaktadır.
- Dönüş yükü bulamayan araçlar mecburen yükleme noktasına boş dönmekte bu da %50 oranında verimsizlik oluşmaktadır.
- Yük sahibi lojistik firmaları araç sahiplerine iş verirken sevkiyat başı 100 – 400 TL arası komisyon almaktadır.
- Araya 3rd party komisyoncular girmekte ve navlun maliyetleri artış göstermektedir.
- Boş dönüş araçları yüzünden atıl kapasiteler oluşmakta ve verimlilik sağlanamamaktadır.
- Lojistik firmaları araç organizasyonu ciddi zaman ve iş gücü kayıpları ile yüksek maliyetlere katlanmakta hatta bu iş için ayrı departmanlar bulunmaktadır.
Kaynaklar; Utikad , Tüik , İto
- Yük sahibi lojistik firmalarının, web portalı sayesinde veya mobil uygulama üzerinden LojiPark platformuna yük ilanı girişi yaparak, uygun dönüş araçlarına %20 daha az maliyetle ve çok çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmesi hedeflenmektedir.
- Araç sahiplerinin nakliye terminallerinde olan maliyetleri minimize edilerek henüz yolda iken kendilerine mobil uygulama üzerinden dönüş yükü bulabilmeleri imkanı sağlanmaktadır. Böylece nakliye terminallerden gezmekten ve oluşan maliyetlere katlanmaktan kurtulacaklardır.
- Araç sahiplerinin ciroları, daha hızlı dönüş yükü bulacakları için %30 oranında artabilmesi amaçlanmaktadır.
- Araç bilgileri ve yük bilgileri kayıt altına alınacağı için izlenebilir ve ölçülebilir bir lojistik datası oluşacağı öngörülmektedir.
- Araç doluluk oranının artması ve boş araç sayısının azalması ile beraber yük başına düşen karbon salınımı oranı azalacağı beklenmektedir.
- Sadece lojistik sektörüne özel ihale kodülü ekranı ile, kiralık ve sözleşmeli işler için yük sahibi lojistik firmaları ilan açarak, araç sahiplerine ulaşabileceklerdir. İhale modülü, ülkemizde lojistik sektörüne hizmet eden çok önemli bir farkındalıktır.
- Uluslararası karayolu nakliyesi de entegre edilerek, ihracatçıların uygun dönüş araçlarına uygun navlunlara ulaşması hedeflenmektedir.
- Web Portalı ; üzerinden yük sahibi lojistik firmaları, yük ilanlarını yayınlayabilmektedir. Aynı şekilde araç sahipleri de uygun ilanlara ulaşarak sevkiyatlarını gerçekleştirebilmektedir.
- Mobil Uygulama ; Android ortamında canlıya alınmıştır. Yük ve araç sahipleri ister yük ilanı girişi, boş araç bildirimi, yük ilanlarına teklif verme ve iş alma proseslerini yürütebilmektedir.
- İos ortamında hedeflenen fonun alınması ile canlıya geçilmesi planlanmaktadır.
- Halihazırda 1427 adet araç kaydı yapılmıştır. 43 adet lojistik firması sistemimizi kullanmaktadır. İlk faturamızı kesmiş bulunuyoruz.Sistem üzerinden 463 adet yük ilanı yayınlanmıştır ve 303 adet sevkiyat gerçekleşmiştir.
- Sektördeki büyük lojistik firmalarının birçoğu ile görüşülmüştür ve global bir lojistik firması olmasına rağmen Türkiye’de günlük 3000 sevkiyatı olan bir firma ile ön şartlarda anlaşılmıştır. Onların talebi ile büyük bir çözüm olarak “İHALE MODÜLÜ” sadece lojistik sektörüne özel olarak devreye alınmıştır. Kocaeli bölgesindeki taşıyıcılar kooperatifleri ile pazarlama faaliyetleri kapsamında bir kooperatif ile anlaşılmış ve araç kayıtları yapılmıştır. Tüm kooperatiflere ulaşılması hedeflenmektedir.
- LOJİPARK TEKNOLOJİ ANONİM ŞİRKETİ bir Teknoloji girişimi olup, Lojistik sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Ürün dijitaldir ve girişim mobil uygulama ve web portalı teknolojilerini kullanmaktadır. Lojistik sektörünün en büyük pazaryeri uygulaması hedefiyle, ülkemizde ve dünyada lojistik in durmayacağını ve katlanarak artacağını öngörerek hızlı bir şekilde ölçeklenebileceğimizi düşünüyoruz.
- Pazarlama aktivitelerimiz kapsamında, sektörün tüm paydaşlarına Lojipark’ı anlatmayı ve gerilla marketing ile hem yüzyüze hem de sosyal medya üzerinden projemizi sektörün hizmetine sunmayı hedefliyoruz.
- Bireysel araç sahiplerinin ilk taşımalarına özel vereceğimiz promosyonlar ile kullanım oranımızı artırmak ve sektörde ilgi çekme hedefindeyiz.
- Özellikle yakıt konusunda akaryakıt firmaları ile yaptığımız ön görüşmeler sonucu Lojipark kullanıcılarına özel yakıt indirimleri alarak, yine yedek parça, lastik, dinlenme tesisleri vb alanlara ulaşarak kullanıcılarımıza farklı avantajlar sağlamayı hedefliyoruz.
- Ayrıca akaryakıt, lastik, sigorta, lojistik firmaları gibi sektör paydaşları ile reklam anlaşmaları yaparak ek gelir modeli geliştirmeyi planlıyoruz.
- 870.000 bireysel araç sahibi ; Toplamda 40 yılı aşkın sektörel tecrübemiz ile kurucu ortağımız olan Lojistik firmasınında güvenilirliği ile bu kitleye ulaşmamız rakiplerimizden çok daha kolay olacağı öngörülmektedir. Alaylı ve endüstri mühendisliği & bilgisayar mühendisliği altyapısı bir araya geldiği için sektörün dilini biliyor ve iş yapış şekline uygun niş çözümler üretiyoruz. Telefonlarında tüm sosyal medya platformlarını kusursuz olarak kullanan bu kitlenin kendilerine gelir elde edebilecekleri, üstüne de bu geliri elde ederken katlandıkları ek maliyetlerden ve zorluklardan kurtulabilecekleri ürünümüz, sektörde yoğun ilgi görmeye başlamıştır.
- Tüm lojistik firmaları ; Sektör dinamiği olarak yük sahibinden kastımız lojistik & nakliye firmalarıdır. B2B alanında fabrikalar ve işletmeler lojistik operasyonlarını outsource ederek bu firmalardan hizmet almaktadır. Fakat hem Türkiye’de hem de dünyada lojistik firmalarının özmal araç oranı %5 den daha fazla değildir. Bu bağlamda lojistik firmalarının bireysel araç sahiplerine olan ihtiyacının bitmesi dünyada olduğu gibi ülkemizde de söz konusu değildir.
- (Kaynak)
- Dünyada pandemi, birçok sektörün durmasına, evden çalışma modellerine olan eğilimi artmasına sebep olmuştur. Fakat bu süreçte dahi durmayan ve kilit rol oynayan en önemli sektör LOJİSTİK sektörü olmuştur. Literatüre yeni bir motto kazandırılmış ve “Lojistik durursa, hayat durur.” Gündemde yer almıştır.
- TAM : Lojistik sektörünün dünyadaki büyüklüğü 8-12 trilyon USD’ dir. (Kaynak)
- SAM: Türkiye’de Lojistik sektörünün büyüklüğü 100 milyar USD’dir. (Utikad, Tüik)
- SOM: Ülkemizde kayıtlı ticari araçların 870.000 civarı bireysel araç sahiplerine aittir. (Tüik)
Türkiye’de günlük gerçekleşen yurtiçi sevkiyat sayısı 450.000’dir. Günlük 1 Milyar TL Pazar hacmi bulunmaktadır.
Günlük 300.000 sevkiyat spot olarak yapılmakta ve geri kalan günlük 150.000 sevkiyat ise ihaleli ve sözleşmeli sevkiyatlar olmaktadır.
300.000 sevkiyattan lojistik firmalarının komisyonlarını 100-400 TL olarak düşündüğümüzde sadece komisyondan oluşan Pazar günlük 30 – 120 milyon TL dir.
Lojipark bu pazardan %5 lik bir pay alarak günlük 1,5 – 7,5 Milyon TL pay almayı hedeflemektedir.
Uluslararası nakliye sektörü de sisteme entegre edilmesi durumunda günlük 10 – 20 Milyon TL işlem hacmine ulaşılması öngörülmektedir.
Ayrıca Türkiye’de sektörünün 2 kat büyüyeceği de öngörülmektedir. (Kaynak)
- Türkiye’de Tırport ve Yolda.com gibi bazı rakipler bulunmaktadır. Trukker isimli yabancı bir rakip Türkiye ofisini yeni kurmuştur. Biz iş modelimiz ile yerli ve yabancı rakiplerimizden farklılaşıyoruz.
- Lojipark, lojistik firması, nakliye firması ve/ veya komisyoncu değildir. Lojistik sektörüne özel Türkiye’nin öncü dijital pazaryeri olmayı hedefleyen bir teknoloji girişimidir. Bu da Lojipark’ı rakiplerinden farklılaştıran bir iş modelidir.
- Rakiplerimizin iş modelinde bir lojistik firması gibi faaliyet göstermekte mevcuttur.
- Lojipark bir pazaryeri uygulaması ve teknoloji şirketi olarak, sektörün iş yapış şeklini bozmadan dijital ortama taşımayı hedefleyen, Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin Dijital Lojistik terminali olan bir marketplace dir..
- Bu bağlamda Lojipark’ın müşteri portföyü, Lojistik & Nakliye firmaları ile araç sahibi olan bireysel ya da kurumsal firmalardır.
- Tıpkı bir lojistik firması gibi navlun faturası kesme yetisine sahip olan rakiplerimiz aslında bizim değil, tüm lojistik firmalarının rakibi olmaktadır.
- Lojipark, hiçbir lojistik firmasının rakibi değil, aksine onların işlerini kolaylaştıran ve dijital ortama taşıyan bir pazaryeri uygulamasıdır.
- Süreçlerimizi sadece plazadan değil, sektörde alaylı kurucu ortaklarımız ile yürütüyoruz. Türkiye’de yük çıkışının en çok olduğu yer olan Kocaeli Gebze deki “Marmara Nakliyeciler Terminali” yeni adıyla “Gebze Tır ve Kamyon Parkı” nda günlük 1.000 civarı bireysel araç sahibi ile iç içeyiz ve 120 dönüm üzerinde kurulu bu tesiste her gün 1.000 civarı araç sahibi ve 450 civarı lojistik firması ile beraberiz. Operasyonun içinden geldiğimiz ve şu an Türkiye’de sektörün en büyük borsası olan yerleşke de yer aldığımız için ciddi bir rekabet avantajına sahip olduğumuzu düşünüyoruz.
- Güvenilirlik olarak da bahsi geçen ve sektördeki tüm paydaşların çok iyi tanıdığı Gebze deki nakliye garajında olmamız paydaşlar gözünde en büyük rekabet ve güven unsurumuzdur.
- Lojistik firmaları gözünde de TeknoPark İstanbul’da şirketleşmiş olmamış büyük bir fark oluşturmaktadır.
- Teknopark İstanbul’a kabul edilmiş ve şirket burada kurulmuştur.
- BTM İstanbul Ön Kuluçka merkezine kabul edildik.
- Etohum da 1 yıllık sıralamada 1. Sıradayız.
- Estonya merkezli yatırım ağı “Startup Wise Guys” ön hızlandırma programına kabul edildik.
- Fransa merkezli sadece lojistik startuplarına özel ZEBOX hızlandırma programına kabul sürecimiz devam etmektedir.
- Kanada merkezli venture development institute deki Startup Visa Programı kabul sürecimiz devam etmektedir.
- Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi başvurumuzda jüri sunumu yapmaya hak kazanıp sunumumuzu gerçekleştirdik. Süreç devam etmektedir.
- Bir yatırım ağı aracılığı ile ücretsiz $5000 değerinde AWS kredisi aldık.
- Microsoft for Startups Founders Hub ekosistemine dahil olduk. $120K Microsoft bulut hizmetleri kredisi almaya hak kazandık.
- Global bir lojistik firmasının yurtiçi operasyonlarında LojiPark ı kullanmaya başladı.
- Farklı bir global lojistik firmasının yurtiçi ihaleli işlerini LojiPark dan yürütmesi konusunda ön mutabakat sağladık.
- TRT HABER’de yayınlanacak olan Startup lara özel bir dış yapım programında LojiPark'ın yer alması planlanmaktadır.
- Ek gelir modeli için, reklam , indirim gibi konularda akaryakıt firmaları, sigorta firmaları, yedek parça firmaları gibi ekosistem paydaşları ile işbirliği geliştirme sürecimiz olumlu olarak ilerlemektedir.
Kampanyamızın başarılı olması halinde;
1- Platform, MKK, Takasbank Üyelik ve Hizmetleri ve BSMV (Banka ve Sigorta Muamelesi Vergisi) 105.469.80 TL
2- Uygulama & Altyapı Geliştirme 400.000TL
3- Satış & Pazarlama Faaliyetli 388.500 TL
4- Ekipman & Duran Varlıklar 111.500 TL
5- Genel Giderler 44.530,20 TL olarak kullanılacaktır.
Toplanan fon 6 aylık süre içerisinde yeterli olacaktır. Hedefimiz 2500 sevkiyatın Lojipark üzerinden gerçekleştirilmesidir.
İBRAHİM ERCANKAL - Kurucu Ortak - CEO
Endüstri Mühendisi, yüksek lisans mezunudur. 15 yıllık lojistik sektörü tecrübesi ile sektörün hem müşteri tarafında hem de hizmet veren tarafında çalışmış, orta ve üst düzey yöneticilik yapmıştır. Uçtan uca tüm lojistik süreçlerindeki tecrübesi ile LojiPark'ın tüm saha operasyonlarını yönetmektedir.
ÖZLEM ÖZEN - Kurucu Ortak
Lisans mezunu, LojiPark iş süreçlerinin analizini yapmaktadır. Lojistik konusunda eğitimler almıştır. Eşi Mustafa ÖZEN CTO olarak görev almaktadır ve eşi ile beraber yazılım geliştirme de çalışmaktadır. Fonlama sonrası Mustafa Özen şirket bünyesine tam zamanlı olarak dahil olacaktır.
YEŞİLLİMAN LOJİSTİK LTD. ŞTİ. - Kurucu Ortak
12 yıllık lojistik firmasıdır. Beyhan Palaz’ın sahibi olduğu firma sektörde bilinir ve güvenilir bir şekilde Türkiye’nin en büyük nakliye terminali olan Gebze'deki Marmara Nakliyeciler Terminalinde faaliyet göstermektedir. LojiPark, Yeşilliman Lojistik ofisini destek ofis olarak kullanmaktadır.
ŞABAN ALBAYRAK - Kurucu Ortak
Emekli kamyon şoförü olarak LojiPark'ın alaylı yüzüdür. Sektördeki tecrübeleri ile LojiPark ile bireysel araç sahipleri arasındaki iletişim ve ilişkiyi sağlamaktadır.
MUSTAFA ÖZEN - CTO
İBB, Turkcell, Fortis, Pepsi, Citybank, Oyak gibi firmalarda uzun süre yazılım geliştirme danışmanı olarak çalışmıştır. Türkiye Sigorta Birliği’nde IT Yöneticisi olarak çalışmıştır. Yerli donanım üreticisi Technopc’de Ar-Ge, Üretim, Teknik Servis ve Lojistik’ten sorumlu Direktör olarak çalıştıktan sonra BTArge firmasında CTO olarak çalışmıştır. Şu anda Socar, Türkiye Petrolleri ve Turkcell’e dijital dönüşüm danışmanlığı vermekte ve LojiPark’ın web ve mobil uygulama geliştirmeleri, altyapı planlama, kurulum ve yönetimini gerçekleştirmektedir.
MEHMET ALİ ALBAYRAK - Gönüllü Mentor
Üniversite mezuniyetinden sonra İngiltere'de finans üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Ülkesine dönüp, 15 yılı aşkın özel sektörde yöneticilik tecrübesi ile ülkemizin değerli holdinglerinde yatırım direktörlüğü yapmıştır. LojiPark'ın yatırım, stratejik planlama ve finans konularında gönüllü mentörüdür.
BERTAN BAYHAN - Pazarlama Yöneticisi
Üniversite yıllarında lojistik süreçlerine olan ilgisi ile sektördeki birçok firmada lojistik üzerine çalışmıştır. Pazarlama konusunda aldığı eğitimler ile LojiPark'ın pazarlama ayağını yürütmektedir.
-
2021
İş Analizi
Proje, piyasa, finansal analizler
-
2021
Uygulama ve Altyapı Geliştirme Başlangıcı
Altyapı, web portal ve mobil uygulama geliştirilmeye başlandı.
-
2021
Uygulama Altyapı Test
API'ler ve web portal AWS üzerinde teste açıldı.
-
2021
Mobil Uygulama Test
Lojipark android uygulaması teste açıldı
-
2021
LojiPark Teknoloji A.Ş. Kuruldu
Teknopark İstanbul'da LojiPark Teknoloji A.Ş. kuruldu.
-
2021
MVP Yayınlandı
Altyapı ve mobil uygulama MVP olarak yayınlandı.
-
2022
İhale Modülü Devreye Alındı
Lojistik sektörüne özel İhale Modülü devreye alındı.
-
2022
Startup Wise Guys Hızlandırma Programı'na Kabul edildi.
Estonya merkezli Startup Wise Guys programına kabul edildik.